18. juni 2024

ABSIMA CR 3.4 1/10 Crawler Sherpa.

Endnu et RC-projekt står på mit arbejdsbord. Det er nyt land for mig. Gennem 20 år har farten været i højsædet. Mange konkurrencebiler har været gennem mine hænder, men denne gang er det noget helt andet.

Det er en crawler fra ABISIMA. Helt nøjagtig er den modellen Absima – 12013 – CR3.4 Fjernstyret 1/10 Crawler Sherpa.

Her gennem covid 19 “Lock Down” har crawler markedet vokset. Det har været muligt at mødes op til 5 personer med sine biler forskellige steder. Mulighederne er mange.

Det kan være lange ture i skoven, langs stranden med hunden eller familien. Men man kan også lave en specialprøve med porte, der skal gennemkøres.

I bag haven, på stranden, ja kun fantasien sætter grænser.  Der er begyndt at dukke “faste” baner op omkring i landet. RCKONGEN i Søndersø har et kæmpe areal, der bliver brugt til crawler biler.

Der findes mange modeller på markedet og nogle kommer som RTR og andre igen skal man selv bygge.

Opbygningen er bilen er helt andeledes end de scale biler, jeg har bygget gennem tiden.

Detaljerne er mange på bilerne, og der findes et hav af ekstra “udstyr”, så du kan bygge en bil efter en rigtig 1:1 forbillede.

Differentialerne er helt afgørende på crawler, og de kan spærres. Derfor sidder der flere servo i modellerne. Det giver også større krav til sender. 4 kanals sender er standard, som minimum.

Kort skrevet så går crawler RC ud på at gennemkøre en bane uden af lave fejl. Banernes layout er mærket med små flag(porte), som man skal køre i gennem. Du går ved siden af bilen og kan hele tiden være tæt på, og der er ingen tids begrænsning. Man kan også bare køre på nogle træstammer, heller nogle store sten.

Crawler kørerne er ikke organiseret i traditionel forstand i klubber. De aftaler at mødes gennem sociale medier. Om det regner eller sne, så kører man. Bilerne er designet til køre i mudder, og vandhul er bare en spændende udfordring. Teknikken sidder “højt” og kan tåle vand. En stiv børste og lidt MultiUse Spray efter køreturen og den er klar til næste tur i naturen.

Som men al hobby kan man komme igang for relativ små penge, og så kan man bygge videre. Bruge penge på flere forskellige dæktype, mere lys på bilen, træk på bilen og meget meget mere.

Men nu til selve kassen, der står på mit bord.

 

Bilen er samlet, dog skal der lige sættes hjul på bilen.

Den kommer med 6 kanals fjernstyring, lys på bilen, portal aksler, 2 gear, mulighed for at spærre differentialer, metalgear servo, dæmpere med indvendige fjedre. Plus meget andet.

Især karrosseriet er flot efter min mening, ekstra benzintanke bag på. Lysbro på taget, vinduesvisker, udstødningsrør. Der er klistermærker med til bilen, og små nummerplade skilte.

Bilen kommer i 4 farver.

Men før jeg skriver videre omkring skal jeg nok lige forklare begrebet “portal aksler”. Det er der sikkert ikke mange af jer, der kender.

Portalaksler er til offroad køretøjer. Drivkraft overføres til hver hjul via en simpel gearkasse, der er bygget på hvert nav. Dette giver to fordele: frihøjden til jorden øges, især under hovedakslernes lav hængte differentialehuse – og for det andet giver ethvert navreduktionsgear, at akselhalvakslerne kan drive den samme effekt, men med reduceret drejningsmoment (ved at bruge højere akselhastighed). Dette reducerer belastningen på akselkronhjulet og differentialet. Ja – det er nørderi.

I midten er bilen ligger gearkassen, og lidt specielt den denne mode er der højgear og lavgear. Det ses ikke så tit på en RC Crawler. Der er slipper kobling på gearkassen.

ESC er fra Hobbywing (2 S eller 3S LiPo eller NIMH) og servo til styrtøjet kan klare et træk på 9 kg, og den er med metal gear. Der er en kulmotor 21 turns.  Mini servoerne er på 0.9 kg i træk, de skal også bare “åbne eller lukke” for “differne”.

Selve bilen vejrer næsten 3 kg. 2.4GHz sender med 6 kanaler. Du kan tænde for lyset på bilen fra senderen.

Karrosseriet er i 1,2 mm tykkelse, og “hænger” fast i bagenden og foran klarer to magneter at boden sidder fast. Hurtigt åbne og lukke system.

 

Selve dækket kan skruet af fælgen, således at man kan komme ekstra vægt i hjulene. ABSIMA laver vægte til dette.

Med en pris på 2995 kr. er denne ABSIMA crawler en god begynder bil. Du får en masse funktioner, som ikke er på de andre i klassen. Alt flere funktioner på denne ABSIMA end hos andre producenter. Bilen kan op grades lige så langt din pengepung tillader det.

RCKONGEN har lagt en unboxing video op på nettet.

Hvordan kørte den så?

Har ingen præferencer, det er helt nyt land for mig. Jeg skulle lige vænne mig til at temporet er langt væk fra de konkurrencebiler, jeg plejer at køre med. Man skal køre med et æg på senderen. Læs terrænet. Jeg prøvede en af de “lette” baner hos RCKONGEN. Med hold nu op, det var svært. Med spærrende differ drejer bilen ikke særlig godt, så man kører faktisk uden spærret diff. Men så når man skal “op ad bakken”, så sætter man riffet til. Underlaget er mudder, så bilen laver hurtigt hjulspin. og der er nogle “herre huller” på banen, så bilen kan vælte. Den gjorde den.

Jeg kan godt se den spændende i crawler. bilerne er fyldt med masser af teknik. Du kommer ud i naturen. Du kan køre over alt, en træstub kan være spændende bekendtskab. Et hjørne i baghaven kan pludselig være en bane for din crawler.

Som al anden hobby, kan det “sluge” al fritid, og pengepung. Så er du advaret.

JOFR Marts 2021 En del af billederne er fra ABSIMA.

CAR SPECS:
Länge: 542mm
Breite: 250mm
Höhe: 240mm
Bodenfreiheit: 53mm
Radstand: 313mm
Gewicht: 2970g
Anfahrwinkel: 60°
Abfahrtswinkel: 45°
Lenkeinschlag max: 45.8°
Felgen: 12mm Hex Beadlock 1.9″ 32x69mm
Räder: 43x120mm
Stoßdämpferlänge: 90mm
Viskosität Dämpferöl: 500cps
Übersetzungsverhältnisse: 2-speed (Hi 1/15.1 / Lo 1/37.1), ferngesteuert
Getriebe: Modul 0.8/32dp – Ritzel 16Z / Hauptzahnrad 44T
Antriebssystem: 4WD
ELEKTRONIK SPECS:
ESC: 60A Brushed/Wasserdicht mit T-Stecker (BEC 6V@3A, 7.2V NiMh & 2S LiPo Akkus verwendbar)
Motor: 550 high-torque brushed Motor 21T
Steering Servo: 9kg Metallgetriebe, Digital und Wasserdicht
Mini Servos: 0,9kg, Wasserdicht
Radio System: 6-Kanal 2.4GHz Fernsteuerung (4.8 – 12.0V LiPo-fähig)
IM LIEFERUMFANG ENTHALTEN:
Absima CR3.4 SHERPA RTR Model
6-Kanal 2.4GHz Fernsteuerungssystem
Aufkleberbogen
Bedienungsanleitung (DE/EN/FR)