20. juli 2024

Introduktion til slotcar racing.

De fleste kender sikkert navnet Scalextric. Mange har eller har haft en bane hjemme i stuen. Som regel køber man et kit med skinner, strømforsyning, biler og håndspeeder. Lige til at gå igang med. Men scalextric er kun en lille gren indenfor slotcar racing.

Slotcar racing er en form for motorsport, der har eksisteret siden 1950’erne i store dele af verden. Det er en aktivitet, som kan dyrkes på tværs af generationer, hvor alle er på lige fod.

Her er det klassen LMP24. 8 biler kar til ræs på en stor 8-tals træbane.

Slotcar racing er små elektriske biler, som kører i en rille på enten plastik eller træ bane. De styres med en fjernbetjening som tilsluttes banen.
Baner kan være alt fra 2 til 8 spor. Alt fra 10 til 50m lange.

Bilerne er i størrelse 1/32 eller 1/24. Nogen ligner deres 1:1 forbilleder, og andre hvor farten bliver piloteret højt, og bilerne ikke er så naturtro.

Her er den en Porsche i størrelse 1/24. Meget lig den rigtige 1:1 racerbil.

Der er mange fordele ved slotcar racing. For det første er det en sjov og spændende hobby, som kan give timevis af underholdning.

Det er også en sport, som kan hjælpe med at forbedre ens reaktionshastighed og øje-hånd koordination. Det kræver også en vis grad af tålmodighed og koncentration, da man skal kunne holde fokus i længere tid ad gangen. Det er vigtigt at finde en “rymte” på banen, så man kan køre så hurtigt som muligt. Så man kan ikke bare give fuld gas hele tiden.

En Viper Scaleauto model 1/24. Klassen er meget populær – sikkert fordi den ligner en rigtig 1:1 racerbil. Bilen her en “kopi” magen til en racerbil, der har købt på Le Mans 24 timer.

En anden fordel ved slotcar racing er, at det er en social aktivitet. Det spænder bredt fra de personer som blot ønsker at køre og ikke går op i at vinde, til dem som bruger tid på fin justering og vinde løb og til folk som tager til udlandet og deltager til store international løb.

Slotcar racering er en billig og økonomisk sport, hvor de fleste kan være med. Man behøver ikke have en masse viden og udstyr. De fleste klubber og medlemmer har både håndtag og biler man kan prøve. Så kan man finde ud af hvilke type biler man syntes der er det sjoveste, inden man køber biler. 

Der køres en serie med modeller, som har kørt på de danske racerbaner for en del år siden. Her er det en Mini og Ford Escort.

Til at “styre” bilen bruger man en controller. På denne kan køreren justere bremse på bilen. Hvor mange volt bilen skal have. Hvor hurtigt bilen skal reagere på “signal” fra køreren. De findes i mange priser klasser, og bliver en helt anden fornemelse når man kører i forhold til de controllere, der følger med i et kit.

Kort gennemgang af klasser, der køres i Danmark.

Skulle du have fået lyst til at prøve er her en oversigt over nogle af de analog baner, der findes på Sjælland. De står klar til at modtage dig.